Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

Alfred och Shadreck med familj

Postad 28 Jan, 2016 av Karin

Alfred köper bananer, tvättar och delar i lagom stora klasar och säljer dem vidare med en liten förtjänst.

Alfred köper bananer, tvättar och delar i lagom stora klasar och säljer dem vidare med en liten förtjänst.

Männen sliter och kämpar också här i Malawi. Inte bara kvinnorna jobbar hårt. Skillnaden är väl att männens sysslor slutar när de kommer hem från sitt dagsverke och kvinnornas fortsätter till sänggående. Männen tycks dessutom mer än kvinnorna bara sitta och prata, särskilt de dagar de inte är iväg på jobb. Det är märkligt att det tyngsta fysiska arbetet lämnas till kvinnorna.

Alfred är vänlig och nyfiken och har alltid många frågor till mig. Vi skämtar och skrattar mycket när vi sitter  och pratar tillsammans. Han är omtänksam. När jag hade en krånglande mage cyklade han flera kilometer för att köpa ”medicin” till mig. Han kom tillbaka med två påsar kinesiskt te som han lade stora förhoppningar i. Teet tillagades med omsorg och jag fick noga instruktioner hur jag skulle dricka det. Själv så dricker han sitt te med många skedar socker, som så många andra här.

Alfred var med i en bilolycka för fem år sedan då en av hans vänner dog. Trafikolyckor är en av de vanligaste dödsorsakerna här i Malawi eftersom trafiksäkerheten är väldigt dålig, framför allt när det är mörkt då många av varken cyklarna eller bilarna har fungerande lyktor. Alfred låg på sjukhus i tre månader i huvudstaden Lilongwe med en illa skadad fot som behövde opereras flera gånger. Den blev aldrig bra och han haltar lätt när han går.

Alfred arbetar som vakt på en juicefabrik här i Salima, där man gör juicer på tetrapak ”som sådana som du köper”, (vita människor, mzungos, som har råd, alltså). Han tjänar 25 000 kwacha i månaden och betalar 200 i skatt. Det som blir kvar motsvarar ungefär 330 svenska kronor. Han blev för några dagar sedan anklagad för att ha stulit en vattenpump från fabriken. Hans mobiltelefon ringde stup i kvarten och till slut cyklade han iväg för att vara borta i flera timmar. Till middagen den kvällen berättade han att man hade hittat den man som var skyldig och att Alfred nu var rentvådd. Han fick behålla sitt arbete, vilket måste vara helt avgörande för familjen. ”God is great!” säger han lättad. Mannen som åkte fast är nu arresterad och riskerar tre till fyra år i fängelse vilket förstås kommer sätta hans familj i stor nöd. Fängelserna här är långt i från högsta standard och tar in alldeles för många fångar för den kapacitet som finns.

Alfred arbetar både dagtid och nattid. På nätterna är arbetet som hårdast. Då kommer det ofta tjuvar till fabriken för att stjäla frukt till sina svältande barn, det har varit extra tydligt i år. Alfred skakar på huvudet när han berättar. Jag undrar vad han tänker.

 

Shadreck hjälper Biata att rensa bort dåliga ärtor, resten planterat vi på åkern.

Alfreds storebror Shadreck Milazi Chisi bor tillsammans med sin hustru Patricia Chisi och deras yngsta dotter Calorinne, som han har sagt åt att ”inte leka med pojkar” så att hon kan fortsätta gå i skolan och slippa bli gravid. Han vill att hon ska studera vidare, kanske på universitetet. Men det kostar 42000 kwasha per år (2800 kronor) och studierna kan vara i fyra år.

Shadreck är en mycket vänlig man som i mina ögon tycks vara ganska jämställd med Beatrice. Beatrice är härlig och skrattar mycket även hon. Vi har ett gott öga till varandra och hon ser alltid till att jag har det bra. Shadreck jobbar både på åkern och i köket. Han visar mig runt i familjens trädgård som blommar och kommer över med några chilifrukter som vi använder till middagen. Med paret bor också barnbarnen tvillingarna Happiness och Nola som är sju år gamla. Deras mamma har gift om sig med en annan man och flickorna blev kvar här. Flickorna älskar att dansa och har en otrolig rytmkänsla. De hjälper redan till med att hämta vatten men är inte sena att hoppa in i pågående fotbollsmatch heller.

 

Mamma Beatric Chisi med dotter Calorinne och barnbarnen Happy och Nola.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0