Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

Allt annat är ett bortskämt, västerländskt perspektiv.

Postad 02 Feb, 2016 av Karin

 

Gift och Chimoso Chisi.

Det här är Gift Chisi. En glad kille på 20 år som älskar att hänga med kompisarna på gården. De små barnen sitter ofta i hans knä. Han är omtyckt, det märks. Han bor med sin gamla farmor Tereza som sköter om honom med allt det nödvändiga. Han vinkar alltid glatt till mig och jag kramar hans händer. På eftermiddagarna sitter han i skuggan vid sitt hus och jag hör honom sjunga, det är trivsamt men tyvärr så förstår jag inte vad han sjunger eftersom det är på Chichewa. När det regnar försöker han fånga dropparna med tungan.

Gift drabbades av polio som liten och kan därför inte gå. Han hasar runt på rumpan på en säck och försöker hänga med de andra som springer. Det gör han inte alltid utan stannar på trappan till huset där han bor och ser på när de andra spelar fotboll.

Det gläder mig att höra att alla barn under fem år numera följer ett vaccinationsprogram här, jag ser på barnens armar genom det typiska märket att de har fått vaccination för tuberkulos. Utan vaccinationer hade min resa hit knappast varit möjlig. Frågan är om jag hade kunnat stå på benen utan. Jag hade varit rädd att få hepatit, att få stelkramp eller någon febersjukdom. I och med att så många vaccineras i Sverige så har det blivit normaltillstånd hemma att aldrig se någon med en allvarlig virussjukdom. Vi ser heller aldrig någon som har varit sjuk i polio eller någon som har fått stelkramp eller neurologiska skador av mässling. Varför ska vi då vaccinera våra barn? Och kanske är det lättare att låta bli ned bakgrund av att ”alla andra” gör det. Då riskerar ju inte mitt barn att smittas. Det provocerar mig. 

Gift här i Salima är en glad kille som blir väl omhändertagen men jag är säker på att hans liv hade varit enklare om han hade sluppit drabbas polio. Alla vaccinationsmotståndare där ute: vi VILL INTE ha tillbaka polio i Sverige. Eller ha mässlingsutbrott eller få tillbaka andra sjukdomar som kan ge livslånga men. Vaccinera era barn, allt annat är ett västerländskt (och vågar jag skriva bortskämt?) perspektiv. 

En av alla vackra Malawiska solnedgångar som jag får uppleva här.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0