Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

Biata teaterviskar och sen skrattar alla åt mig.

Postad 26 Jan, 2016 av Karin

Ibland är det som att hålla audiens. Biata kommer och säger att den här kvinnan eller mannen vill prata med dig. Då sätter vi oss en stund och samtalar om Sverige och Malawi och skillnaderna där emellan. Att jag har lärt mig några fraser på chichewa gör alltid succé. De kallar det för ”chatting”. ”Let´s sit down and chat!” ”Hänga” känns som en bra svensk motsvarighet. Jag gillar malawiskt häng.

Jag går med Biata på olika möten med andra boenden i området. Dels de som hålls genom We Effect och Malawi Lake Basin Programme, men vi går också på bymöten eller möten i barnens skola. Jag blir alltid noga presenterad av Biata som teaterviskar åt mig vad jag ska säga och svara på alla hälsningar och frågor. Jag känner mig stolt över Biata, hon har en viktig roll som sekreterare på bymötena. Kvinnorna sitter tillsammans, längst bort från talarna. Mötena hålls utomhus under ett träd, på Chichewa och är ofta väldigt långa och lite tröttsamma. Samtidigt så ger det mig en chans att samla mina tankar och bara sitta. Det är ovant.

img_4111.jpeg

I går var vi på en ”spara-lånagrupp” (eller ”banking meeting” som de också säger) via We Effect och Mgoza, den kooperationsgrupp som Biata tillhör. Alla medlemmar betalar en valfri summa pengar per vecka till en gemensam kassa. Ur kassan kan varje medlem sedan också låna pengar som ska betalas tillbaka efter en månad med en ränta på 20 %. En gång om året delas sparränta ut på sparade pengar, även den på 20 %. Denna slags bankfunktion har gjort att jordbrukarna kan göra nödvändiga investeringar eller reparationer för att i slutändan kunna tjäna mer pengar. En kvinna som jag pratade med hade efter ett års sparande kunnat köpa en ko och betala barnens skolavgifter. Det verkar faktiskt vara ett väldigt bra och fungerande projekt, under devisen ”hjälp till självhjälp”, som vi kan stödja hemifrån genom en slant och göra verklig skillnad för medlemmarna i de olika kooperationsgrupperna.

Innan mötet startade satt vi och småpratade och alla deltagare hjälpte till att rensa ”therere” som är en växt som torkas och äts från och med oktober då det inte finns färska blad att plocka. Sedan flyttade vi in, det blåste för mycket.

img_4113.jpeg

Alla medlemmar, som var kvinnor, hade en egen bankbok där belopp som sparades och lånades noga fylldes i. Ordföranden hade också en kassabok med samlade transaktioner antecknade. Pengarna som skulle sparas lades i en skål i mitten på golvet. Man räknade, skrev och diskuterade, alla verkade vara överens. På mötet samlades över 9000 kwacha in som sparmedel, det vill säga nästan 150 svenska kronor. De som hade lånat sedan tidigare betalade tillbaka till skålen i mitten. Minst fem barn var med på mötet och ammade eller sov i mammornas knä.

Mötet avslutades med att Biata berättade om min tvättmaskin under allas jubel och sedan ställde kvinnorna frågor om mig och om Sverige. Vi inledde ett engagerat och intimt samtal under höga skratt och rop, som inte lämpar sig att återberätta här… Innan vi säger ”tapita” (hejdå) så sjunger och dansar vi tillsammans. Jag filmade det hela och bara måste ladda upp filmen från Sverige när mobilnätet är lite snabbare så att ni får se!

Två korta:

Vi har en höna i barnens sovrum på nätterna, så att ingen ska stjäla den. Vi ska äta den senare i veckan.

Biata och jag delade på ett äpple som jag hade idag. Vi pillade ut kärnorna och planterade de i avskurna plastflaskor och ställde de i skuggan av ett träd. Nu hoppas vi att fröna ska gro. Tänk om familjen kan skörda äpplen om några år!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0