Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

Som att skotta snö i två timmar

Postad 01 Feb, 2016 av Karin

"Bunting" kring majsplantorna.

”Bunting” kring majsplantorna.

Jag jobbar som ni vet mycket på familjens åker, eller ”garden” som de själva säger. Vi går ofta ut före klockan sex på morgonen för att arbeta i några timmar innan solen blir för het. Häromdagen planterade vi ärtor och bönor men framförallt är det mycket ogräs som ska bort just nu. Skörden blir om ett par månader. Den är sen eftersom regnen startade en månad senare än vanligt.

Bunting är en metod som lärs ut på de studiecirklar som Biata går på med sitt kooperativ Mgoza, via We Effect. Det innebär att man hackar upp jord och lyfter runt växten för att skydda rötterna mot sol men också för att dikena i raderna mellan plantorna håller vatten bättre. Visst heter det att man ”kupar jorden” på svenska? Det har varit det hittills tuffaste jobbet som jag har fått utföra här. Föreställ er att skotta tung snö under två timmar men en halvtaskig spade, så kanske ni kommer i närheten av vad det innebär. När det har regnat är det enklare att hacka med tyngre att lyfta jorden runt plantan. Biata (och barnen) har en fantastisk teknik för det!

Jordbruksmetoder som denna, för ett mer effektivt jordbruk och för att skydda sina grödor mot klimatpåverkan (som störtregn och torka), lärs ut på studiecirklarna som hålls en gång i veckan. Det hålls även undervisning i djurhållning och hur det kan hjälpa familjerna till mat och en större inkomst.

Djurhållning?

Djurhållning?

Lite kort fakta om jordbruket här i Malawi och Afrika:

Kvinnor i Afrika producerar upp till 80% av maten som äts här, samtidigt så äger de bara ett par procent av den odlingsbara jorden. De har heller inte tillgång till information, maskiner och andra hjälpmedel i samma utsträckning som männen har.

Studier har visat att ökad jämställdhet mellan män och kvinnor ger flera positiva effekter eftersom kvinnor ser till att intjänade pengar avsätts till mat, hälsa och utbildning för familjen i större utsträckning än om män har huvudansvaret. Om kvinnor skulle ha samma villkor som männen i jordbruket så skulle 100 miljoner färre människor slippa gå hungriga, enligt FN’s jordbruksorgan FAO.

 

En jordbrukare här i byn tar hjälp av sina två kor för att plöja åkern, det tar en timme ungefär. Han är man. Vad gissar ni på att det skulle ta att göra samma arbete för hand med en hacka?

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0