Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

Tereza och Gladys

Postad 28 Jan, 2016 av Karin

 

Tereza Chisi

 

Farmor Tereza Chisi är Alfreds mamma. Vår bys urmoder. Hon är 78 år och ser ut som att hon bär på all världens klokhet. Hon har fött två döttrar och sex söner varav en dog i följdsjukdomar till HIV för några år sedan. Han skämdes så mycket över sin sjukdom så att han inte ville ta sin medicin. Terezas andra söner bor här i husen runt gården tillsammans med sina familjer. När de andra här pratar om henne eller tittar på bilder som jag har tagit av henne mjuknar deras röster.

Tereza är änka och bor tillsammans med en av sina söner som blev lämnad av sin hustru för att han drack för mycket öl. Tydligen så fortsätter han dricka. Även två barnbarn bor med Tereza och hon lagar mat åt dem varje dag. Och bär vatten och jobbar på åkern.

Jag frågar Biata vad som kommer hända när farmodern inte orkar jobba längre. Biata förstår inte riktigt min fråga, alla jobbar på fältet till sina sista dagar, med mer eller mindre hjälp från släktingar. Terezas mamma lever fortfarande och jobbar på sin åker i en annan provins. Ingen tycks veta hur gammal hon är, men hon borde ju vara nästan hundra år! Medellivslängden i Malawi tror jag är runt 50 år (hälften av befolkningen är under 15 år), och det beror på den höga barnadödligheten.

Tereza kommer fram till mig varje dag, trycker min hand med sin kärva och varma och säger långa meningar på Chichewa. Hennes ögon är grumliga av starr och jag undrar hur mycket hon egentligen ser. Så sent som i går kväll, när det höll på att skymma såg jag henne gå iväg över fälten. Hon hade bytt till en fin blus och chitenje (kjoltyg) och hade med sig väska. Säkert skulle hon på något möte, som tycks vara så vanliga här. Jag blev orolig och undrade hur hon skulle hitta hem igen när det hade mörknat. Men jag insåg att det inte var första gången hon gav sig av så där. Hon såg självständig ut.

Jag tänker på alla de flickor som springer och leker här runt husen. Deras framtid är här; de ska bruka sin jord, hämta vatten, föda barn och mätta magar. Och kanske bli hundra år gamla. Jag har pratat med flera av de tonåringar som bor här, bland annat 14 åriga Gladys som bor med Tereza. Hennes pappa är död och när mamman gifte om sig fick Gladys stanna kvar. Hon är så snygg i sin korta, svarta jacka, nagellack och en svart, tuff mössa. Hon tycker att det finns ”many problems” i byn och vill egentligen studera och bli läkare och arbeta i landets största stad, Blantyre. Å vad jag önskar att flickorna (och pojkarna) här hade ett val.

Gladys Chisi

Gladys Chisi

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0