Äntligen i Zambia!

Det känns både som att det har gått enormt fort sedan jag fick besked av We Effect att jag fått ”Världens tuffaste jobb” och att jag har väntat länge på den här dagen, eller framförallt morgondagen då jag får träffa Florida och hennes familj. Jag har varit ett dygn i huvudstaden Lusaka och är fullproppad med intryck och information.

Jag har tillbringat dagen på We Effects zambiakontor och fått lära mig mer om deras arbete i södra Afrika. Det som jag gillar med deras arbete är att de stödjer kooperativ som redan finns på plats och har goda värderingar och projekt som arbetar för att förbättra situationen för småjordbrukare. Allt arbete sker med ett jämställdhetsfokus, bl.a. rätten för kvinnor att äga mark och förvalta sina egna pengar. I många länder äger mannen marken de bor på och brukar och om han dör så tillfaller egendomen hans släktingar och kvinnan med barn tvingas flytta. Har hon tur kan hon flytta till släktingar, om inte vill jag inte ens föreställa mig hur tillvaron kan bli.

Musanda som arbetar på We Effect i Zambia var snäll och gav mig en lektion i zambisk kultur, så att jag kan undvika de värsta klavertrampen. Jag fick lära mig hur man hälsar på folk i olika åldrar och hur jag ska klä mig passande. I Zambia är det tradition att inte visa för mycket av benen, utan kjol som slutar nedanför knäna, medan lite urringning är ok. Hon försäkrade mig dock om att zambier är ett vänligt folk och att de har överseende med tokigheter som mzungus (européer) gör.

Musanda ger mig tips på hur man uppför sig i Zambia

Vi har även varit på en av de lokala marknaderna och köpt chitenge, ett traditionellt stort stycke tyg som man kan använda till lite av varje. Man har den framförallt som ett klädesplagg, som en omlottkjol, men den kan även användas som bärsjal där man bär sina barn. På marknaden fanns det oändligt med små bodar som sålde chitenges. Det var svårt att välja från vem jag skulle köpa då alla är hårt arbetande kvinnor med sina egna små företag. Jag kommer från en småföretagarbygd och vet hur svårt det kan vara att få ett litet företag att gå runt. Det var inte möjligt att handla från alla, så jag valde att köpa från tre olika försäljare. En av dem använde sin chitenge som bärsjal till sitt lilla barn. I Zambia har man inte den otroliga förmånen som vi har i Sverige med betald föräldraledighet. Barnen får följa med till jobbet om man inte har någon äldre släkting som passar dem. Inget jobb, inga inkomster, ingen mat och ingen bostad.

Marilou som hjälpte mig att klippa till chitenges som jag köpte till mina flickor

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)