Äta bör man, annars dör man!

Mattraditioner skiljer sig mycket åt. Bara man diskuterar julbord med människor från olika delar av Sverige blir man varse om det. Här i Mabele består basfödan av nshima, på samma sätt som potatis är vår. Man äter det ofta till lunch och middag, men ibland även till frukost. 

Nshima som kokar.

Receptet på nshima är: Koka upp vatten över öppen eld och tillsätt majsmjöl till en vällingliknande konsistens. Låt koka 15 minuter och tillsätt sedan lite matolja. Häll i majsmjöl under kraftig omrörning tills den får en fast degkonsistens. Skopa upp i ca 1,5 dl stora portioner. 

Nshima färdig att äta rykande heta.

Nshima smakar inte riktigt något, men håller en mätt länge. Nshima serveras oftast till t.ex. bönröra, grönsaksröra och ibland kött. Grönsakerna här är fantastiskt goda och smakrika. En del av tomaterna hade säkert blivit kasserade hemma p. g. a. utseendet. Visst är det märkligt att vi kan köpa smaklösa fina tomater, men inte fula smakrika. Jag hade med mig pasta som familjen aldrig hade smakat förut och de gillade det. Man äter annars ris ibland, men pastan är god. För min skull har man också köpt potatis, som är en lyx man inte unnar sig så ofta, men barnen älskar verkligen hemmagjorda pommes eller chips som det heter här.

Jasline ska prova pasta för första gången.

Köttet här är så närproducerat som det kan bli. Höna och get från gården, precis som de flesta köttätare vill att det ska vara. Här går de lösa större delen av dagen och pickar eller betar i grönskan runt om gården. De slipper transport till slakteri och man tar tillvara på allt från djuren. Precis så som jag vill att det ska vara, MEN jag är inte så glad i inälvsmat, hönsfötter eller getögon. Så jag fick faktiskt skämmas och vara en oartig gäst när det var dags för den första getmåltiden. Lever gick bra väl inpackad i shima, men den ca 5 cm långa getmagsbiten inrullad i tunntarm gick inte att svälja hel. Jag klarade två tuggor, sedan var jag tvungen att välja: vara oartig och lämna fint kött eller fortsätta äta och riskera att det kom upp igen. Jag valde att ge Mayambu den och hon blev glad. Jag kompenserade det dagen efter med att tacksamt äta ”vanligt” getkött, som smakade gott.

Getinälvor som ska lagas till.

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)