Möte med en ny kultur

Idag (vilket idag är igår då jag skriver detta liggandes i sängen under mitt myggnät innan jag ska sova och inte har tillgång till internet i mitt rum)
var det dags att resa till Florida. Vi åkte tidigt från Lusaka för att undvika trafikstockning och resan gick väl genom ett grönt Zambia.

Vårt första stopp var på bomullsrenseriet som är det första medlemsägda bomullsrenseriet i Zambia. We Effect stöttar projektet, som förutom själva bomullsrenseriet även håller studiecirklar. Jag fick en rundtur
i renseriet som tyvärr stod stilla idag p.g.a. strömavbrott i hela staden. Tillgång till el är väldigt begränsad i Zambia och är en av anledningarna till att det är svårt att driva fabriker. Bomullsrenseriet är en så pass intressant och viktig satsning för området så det förtjänar ett eget inlägg som får komma senare.

Idag var det viktigaste besöket hos ”chiefen”. Chiefen är den viktigaste personen i det traditionella Zambia. Han ska informeras om allt som sker i hans ”kingdom” och det är viktigt att få hans godkännande innan man gör något. Vi hade beviljats audiens hos chief Amoono och det var en nervös väntan på att han skulle ta emot oss och att jag inte skulle göra något fel vid mötet och orsaka en kulturell skandal. Jag hade dock nytta av den kulturella lektionen jag fick av Musanda igår och Barry och Edina från bomullsrenseriet var med och guidade oss i ritualerna. Chiefen var mycket trevlig och gav min vistelse sin välsignelse och det känns tryggt.
Därefter var det dags att styra kosan mot Floridas gård. Vi hade tur att det inte hade regnat på två dagar för annars hade det varit blött på vägen. Med tanke på hur vägen såg ut idag så undrar jag hur den ser ut när den är blöt…

”torr” väg

Innan vi kom fram till Florida skulle vi stanna till hos den nästviktigaste personen, ”senior headman”. Senior headman Kwempa hälsade
mig också välkommen och gav mig sin välsignelse och ska göra allt för att jag ska bli väl omhändertagen. Nu tror jag att det bara är ”the village headman” som återstår att träffa av de traditionella ledarna. Det känns tryggt att ha de traditionella ledarnas stöd för min vistelse här.

Om man inte förstår hur det traditionella Zambia är uppbyggt och hur viktigt det är att informera rätt människor om vad som kommer att ske i området så kan man inte bli framgångsrik. Eftersom We Effect arbetar med lokala kooperativ som redan driver bra projekt, så slipper man lägga tid och pengar på att ta reda på vad som gäller i det aktuella området (och ändå riskera att missa något som kan vara avgörande för projektet) utan
kan använda sig av den lokala kunskap som redan finns och lägga pengarna på det som är viktigt; utbildning och skapa de rätta förutsättningarna för att småjordbrukaren ska kunna effektivisera sitt jordbruk och tjäna mer pengar och för att få en bättre tillvaro.

Chief Amoono med fru

Det var känslosamt att möta Florida och familjen för första gången, men de är väldigt välkomnande och öppna. Vi har lagat chima, en traditionell majsrätt till kvällsmat som serverades till bönröra och pratat vid elden. De är en mycket välkomnande familj och jag är säker på att jag kommer att trivas och att de kommer att lära mig mycket!

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)