Muzungu

Muzungu är ett neutralt ord som ungefär betyder europée, viting, utlänning. Jag är säker på att det finns någon i Sverige som kan tolka det som kränkande (för helt ärligt finns det något man inte kan bli kränkt av?), men det är det inte. Som muzungu är man ursäktad när man gör konstiga saker. Barnen har berättat att de tyckte att det var väldigt underhållande att titta på när jag åt med båda händerna första dagen. Alla vet ju att man bara använder höger hand när man äter, alla utom den nya muzungun.

Muzungun är också den som glömde att nacken inte har sett sol på år och dag och första dagen var vi inte ute så mycket och det var ju molnigt så inte behöver man väl solkräm då?… Låt mig säga att solen tar snabbt även om det är molnigt. Det innebär också att jag nu måste bära sjal ute för att inte bränna den ytterligare. Jag trodde att solskyddsfaktor 50 och en tunn sjal skulle räcka, men jag har nu fått uppgradera till en tjockare sjal som inte gör mig mindre varm. Jag kommer inte kunna anpassa mig till temperaturen så mycket under dessa tre veckor att jag kommer att använda jeans. Jag blir svettig bara jag tänker på det, men många här i Zambia använder det. På morgonen har Florida på sig en kofta då hon tycker att det är lite kyligt. Jag skulle tro att det är kring 20 grader och jag svettas som vanligt.

Det är nog inte mer än 25 grader, men det är fuktig värme och på fältet steker solen. Igår skördade vi någon typ av raps. Jag såg nog ut som en riktig muzungu (i detta fall skulle jag säga idiot) med sjal under kepsen som hängde ner över ryggen och jag var tvungen att dricka flera gånger. Jag höll dock den svenska bondefanan högt och grannarna som hade
kommit för att hjälpa till sa efteråt till familjen att de var imponerade över att muzungun kunde jobba.

Alla hjälps åt att skörda någon slags raps

Muzungun är den som får bära en barnhink med fem liter vatten på huvudet istället för 20 liter. Här börjar man hjälpa till med vatten-hämtningen när man är 3-4 år och då balanserar man en liter vatten och
sedan ökar mängden successivt. Jasline som är 6 år bär redan 5 liter på huvudet, vilket är vad jag också klarar.

Det tar ca 5-6 minuter enkel väg att gå till borrhålet där de normalt hämtar vatten, men den är trasig så de måste gå dubbelt så långt till brunnen där man drar upp vatten och fyller sina dunkar. Detta kan man behöva göra upp till 12 gånger per dag och en runda till brunnen tar ca 30 minuter. Det skulle spara mycket tid och energi om borrhålet fungerade, men det kostar pengar som byn inte har i nuläget. Jag kan lova att det är asjobbigt att bära vattentunna på huvudet och jag är grymt imponerad av Florida som gör det utan att stötta med händerna. Nästa gång du tar ett glas vatten eller en dusch tänk då på hur mycket du skulle kunna vara tvungen att arbeta för att få vattnet om du inte hade turen att bo i Sverige. En genomsnittlig svensk familj använder ca 200 liter vatten per dag. Jag kommer i alla fall att leta rätt på något projekt som stödjer tillgång till vatten för det gör verkligen skillnad för den vanliga människan.

Jag använder en inkata (osäker på stavningen), vilket är en bit chitenge som man virar ihop till en liten hatt för att avlasta trycket på skallen. Den gör stor skillnad. Kvinnorna höll på att tuppa av när jag ville ta en bit av min nyinköpta chitenge och göra en inkata. Jag fick istället låna en och jag borde ha förstått att man bör uppskatta ett nytt tygstycke mer än att använda det till en huvudbonad. Här använder man chitengen tills den är så trasig att den inte går att använda som klädesplagg mer, men kan bli till en inkata eller något annat bra att ha.

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)