Vissa saker pratar man inte om

Det finns vissa saker man inte kan prata om. Mitt jobb är en av dem. De vet att jag är veterinär och arbetar med hundar och katter, men sen blir det problematiskt. Jag får förklara att i Sverige är hundar och katter familjemedlemmar och att vi behandlar dem som människor när det kommer till sjukvård. Jag är stolt över den goda vård och omsorg vi ger
våra husdjur, men när man inte alltid har råd att äta sig mätt eller om barnen måste sluta skolan för att man inte har råd med skolavgiften eller skoluniform så är det bisarrt. Vi gör skiktröntgen, avancerad kirurgi och djuren blir inskrivna på djursjukhus när de är sjuka och kostnaden är svindlande för en zambier. Jag är fortfarande stolt över mitt yrke och tror att vi gör nytta för att man blir en bättre människa av husdjur. Glöm dock
inte att vi har det så fantastiskt bra i Sverige att vi har råd, båd ekonomiskt och känslomässigt att ha ett djur som familjemedlem.

Milner, pappan i familjen har gjort som så många andra svenskar och förbarmat sig över en hundvalp idag. I Sverige hade jag vaccinerat och avmaskat den, men här kan jag inte ge bättre råd än ge den ordentligt med mat och håll tummarna för att den bara blivit underutfodrad. Jag tänker inte tala om att mina hundar kostade ca 15 000 kr per styck. En höna kan kosta 200-800 kr i Sverige (1 kwacha är ca 0,75 kr), medan en dyr här kostar 40 kwacha. Jag kan förklara att höns är dyra för att de ger ägg och kött, men en hund som man bara har för nöjes skull går inte att förklara.

Jag har också svårt att prata om vad vi äter. Jag vet att allt fler i Sverige blir vegeterianer, men vi äter kött dagligen i vår familj. Här har jag hittills inte fått något kött, men jag tror att vi kommer att äta get så småningom.
Här äter man ris eller shima, som är vatten, majsmjöl och lite olja som kokas till en degklump. Helt ärligt så smakar den ingenting, men den är bra bukfylla och man håller sig mätt länge. Till detta har vi ätit olika grönsaksröror och bönor, som är väldigt goda. Det närmsta animaliska vi ätit är en mycket god äggröra med smakrika tomater och rödlök som också serveras till shiman. Idag fick jag vara kock och laga till den exotiska rätten…..Pastaskruvar! Familjen har aldrig ätit pasta förut så jag
fick koka den och så gjorde Florida en god äggröra med grönsaker till. Jag hade gärna gjort en god pastasås till, men svårt utan mjölkprodukter. Först ville de inte äta pastan för de har fått mat till mig som ska täcka min vistelse och de ville inte ta av den till sig själva. Jag har förklarat att smal är skönhetsidealet i Sverige, men kan inte förklara att en del svälter sig frivilligt bara för utseendets skull (och nu menar jag inte anorexi, som är en fruktansvärd sjukdom, men jag kan inte förklara den här heller). För att inte tala om alla dieter, LCHF, Atkins 5:2 m.m. Här är man glad om man har mat på bordet och äter det som serveras. Det är inte alltid familjen har så att de kan äta frukost, utan får vänta till lunch och undernäring är vanligt bland barn i området.

Alla här är så gästvänliga och trevliga. Även om en del inte tror sina ögon när muzungun kommer. Jag har sett en del riktigt överaskade ansikten och allt arbete upphör när jag passerar. Alla har dock varit väldigt välkomnande och trevliga. Vår närmsta granne har idag varit på marknaden och kom hem mycket glad. Från att knappt ha vågat hälsa så har han ikväll berättat sin livshistoria, som också förtjänar ett eget inlägg Han sa att han var mycket imponerad av min insats vid skörden igår och att han aldrig har sett en muzungu arbeta på riktigt. För mig är det viktigt att visa att vi faktiskt också jobbar hårt och att livet inte alltid är guld och gröna skogar som muzungu, även om det är betydligt mer skimrande och grönt än livet för en vanlig zambier. En del har förstått syftet med varför jag är här och vill att jag berättar hur mycket vår insats här betyder för dem och hur viktigt det är med utländskt stöd för att förändra levnads- villkoren för människor till det bättre. Tyvärr tror jag inte att Florida bara skulle möta positiva reaktioner om hon kom till Sverige. Jag är rädd för att jag skulle få förklara varför en del skulle kasta glåpord efter henne eller titta på henne med hat/avsky i blicken, men hur skulle jag kunna förklara det?

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)