En vanlig dag

Vi började dagen som vanligt med att sopa gårdsplanen. Det blir jättefint, men det är jobbigt att gå dubbelvikt med kvasten då den är kort. Jag funderar på att göra en muzungukvast och leta rätt på en lång gren att binda fast kvasten på så jag kan gå rak. Efter att vi gjort och ätit frukost som idag bestod av väldigt ljust rostebröd med tomatröra och te var det dags att börja jobba.
Infarten till gården skulle rensas på ogräs och det gjorde vi med hacka precis som de rensar ogräs på fälten. Låt mig säga att det liksom det mesta var asjobbigt och jag svettades som vanligt. Det ser jättelätt ut när Florida gör det och hon gjorde två meter när jag gjorde en halv och det syntes vilka bitar jag hade gjort (och det var inte till min fördel).
Tur att det inte fanns några åskådare till detta arbetet för då hade de inte varit så imponerade av muzungun. När det är ogräsrensningstider på
åkrarna så gör de detta från gryning till skymning med endast en lunchrast. Hade det varit jag så hade jag övervägt att skita i miljön och bara spruta gift på det. Problemet eller om det kanske är tur för miljön, så är ogräsmedel dyrt och man får istället använda sig av kroppsarbete.

Som tur är började det att regna så vi var tvungna att ta paus. Då passade jag på att måla med flickorna i ritböcker jag hade med hemifrån. Vi skulle bl.a. måla en hand och jag tänkte ”vad skönt att slippa leta efter en hudfärgad penna” (underförstått en beige). Som om brunt inte är en hudfärg! Jasline målade dock den andra handen grön och hon har ju helt rätt; Det spelar ingen roll vilken färg man har, vi är alla i grunden samma. Florida har berättat att hon brukar säga att jag är hennes syster från Sverige och att folk då ifrågasätter våra olika hudfärger, men hon svarar att hudfärg finns bara i våra ögon och inför Gud är alla lika.

Vardagsysslorna tar mycket tid. Varje måltid måste förberedas från grunden och tillagas över öppen eld. Det går inte att spara något då det inte finns någon kyl. Tack och lov för torrvaror som ris och majsmjöl. När det regnar eller är för varmt ute lagar vi mat i köket som är en egen byggnad med en eldstad i mitten. Dock finns det ingen skorsten så det blir lite rökigt. Man äter frukost, lunch och kvällsmat. Ingen fika här inte. Basmaten är shima som ibland byts ut mot ris och till det serveras stekta eller kokta grönsaker.

Hönsen och framförallt kycklingarna gillar tyvärr också att vara med och laga mat. Det ramlar ju alltid ned något gott till dem. Man får sjasa ut dem hela tiden, men ändå ser man dem i matfaten ibland. Jag försöker att inte tänka på Salmonella, Campylobacter och andra bacillusker man kan få från dem. Hönsen gillar också att flyga upp på torkstället där disken torkar och äta rester från grytorna när vi diskar.

Det har redan börjat skymma när vi lagar kvällsmat och vi äter inne i ficklampans sken. De tror att de kommer att få el i år och det kommer att göra en enorm skillnad för dem som har råd att betala elavgiften. Tyvärr är det dock vanligt med strömavbrott så det kommer inte att fungera felfritt. Efter maten sitter vi bara och pratar eller så spelar vi Memory som jag har tagit med från Sverige. Det är svenska djur och deras namn på dem och vi har mycket roligt med spelet. De har extra roligt åt gässling, som låter som Jasline.

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)