Fantastisk teknik

Teknik är fantastisk när den fungerar, men när den inte gör det är den en källa till frustration. Idag har jag varit på We Effects huvudkontor och gått igenom den tekniska utrustning som jag ska ha med mig till Zambia.

En del av all den tekniska utrustning jag ska ha med

Det krävs en hel del för att jag ska kunna uppdatera bloggen när jag är på plats hemma hos Florida. Eftersom det inte finns någon el så måste jag ha solcellsladdare med mig. Vi hade lite problem då det inte gick att koppla solcellsladdaren till batteriet som datorn ska laddas ifrån, men det löste sig till slut. Hoppas jag, för när problemet var löst så fanns det ingen sol så att vi kunde testa den. Tur att Zambia är mer solsäkert. Vi får hoppas på sol imorgon innan jag åker så vi vet att den fungerar. Som tur är har jag mobilen som backup och nu för tiden har den alla funktioner som en dator har och solcellsladdaren till mobilen funkar perfekt!

Det får bli en överraskning hur internet fungerar på plats. Förhoppningsvis kommer jag att kunna uppdatera bloggen och hålla kontakt med familjen hemma i Sverige utan att klättra upp i gårdens högsta träd. Men, tänk vad fantastiskt att man kan hålla kontakten med omvärlden nästan var man än i världen befinner sig. Det är inte så många år tillbaka i tiden som man fick vänta flera veckor på att höra av någon som var på resande fot via brev eller telegram. Idag är vi oftast bara ett telefonsamtal bort och ofta kan man till och med ha videosamtal.

Tänk vad världen har blivit mer tillgänglig med teknik!

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)