Har du ätit idag? Tacka då en bonde.

Så stod det på en skylt vi passerade på väg från Lusaka till Mabele och visst stämmer det. Visst borde vi oftare stanna upp och tänka på var maten kommer ifrån och allt arbete som krävs för att den ska nå vår tallrik.

Florida skördar pumpablad till lunch.

Jordbruk är arbetskrävande och i perioder väldigt intensivt. När det ska markberedas, sås och skördas så måste det göras vid rätt tidpunkt. Då spelar det ingen roll om man är sjuk eller har andra sysslor att göra för arbetet måste bli gjort om man ska få någon skörd.

Raps som börjar bli förstörd p.g.a. torkan.

Här väntar vi nu på regn. Det är över en vecka sedan det regnade senast och grödan börjar ta stryk. Vi passerade rapsfält igår där bladen börjar bli gula och lila. Ett par dagar till utan regn och de kommer att vara förstörda och går inte att sälja.

Hela familjen rensar ogräs bland tomaterna i den heta solen.

Vi har fortfarande inte rensat färdigt Floridas tomatfält för marken är för hård utan regn. Vi började rensa i lördags och det var olidligt hett att hacka i den hårda marken under den stekande solen. Vi började i gryningen och jag hade tur att Milners bror, John, kom förbi innan lunch och ville prata. Han är lärare och vi kunde sitta i skuggan och diskutera Sverige och Zambia medan de andra slet på fältet tills det var dags för lunch.

John, Milners bror, som är lärare och far till tio barn.

Ibland hjälper det inte hur hårt man än jobbar om man inte har vädergudarna på sin sida.

Gosehunden Max har varit med på resan och spanar in majsen.

Så tacka en bonde för allt arbete hen lagt ned för att du ska kunna äta!

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)