Jag kan flyga! Jag är inte rädd!

Jag kan flyga! Jag är inte rädd!

Jo, det är jag. Flyga är helt onaturligt! Jag säger som Linus-Ida i Madicken. ”Hade Gud velat att människan skulle flyga hade han gjort en fågel istället!” Det värsta är starten och jag tänkte skriva att när man väl är uppe i luften på full höjd så är det ok, men precis då började turbulensen och det är fortfarande sjukt onaturligt!

Nu är jag i alla fall på ett väldigt fint plan och känner mig ganska trygg. Flygvärdinnorna är eleganta i sina uniformer och ser ut som om de är hämtade ur en film. Jag har det dessutom turen att ha en hel stolsrad för mig själv, eller nästan själv. Jag har Max med sig som har en egen facebook ”Maxresa” där han skriver om sina upplevelser på resan för de lite yngre.

Max har fått en egen flygstol.

Varje säte har en TV skärm i sätet framför där man kan välja att titta på film eller liveuppdaterad fakta om flygningen. Det kommer också nyheter på en textremsa, men jag tycker att det var överflödig information att det kraschat ett plan där femton personer dog.

Proffspackare som jag är så hade jag 1 kg kvar till maxvikten och det inkluderar ca 10 kg block och pennor som jag ska dela med mig av. Proffsresare som jag inte är så visade det sig att jag inte har sovmorgon till 06:30, då vi landar i lokal dubaitid som motsvarara 03:30 svensk tid. Morgonstund har nog pest i mun här med, men det positiva är att jag får se soluppgången som jag hoppas kompenserar för det.

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)