Prinsessan på ärten

Det var en gång en gammal prinsessa… Så brukade min morfar läsa för mig. Jag har sovit som en prinsessa på mina dubbla madrasser med vita lakan och min chetenge som täcke. Skyddad mot alla flygfän under mitt myggnät. Dock har det rullat in en stor, hård ärta under madrassen som gör att jag har svårt att sova. Ärtan är att jag såg flickornas ”säng”, en bastmatta och filt på betonggolvet.

Det är en klen tröst att jag lämnar madrasserna när jag åker hem. Faktum är att så här sover nog de flesta barn här och alla kan inte dela på mina två madrasser. Mayambu och Jasline har dessutom lyxen att ha eget rum (även om det också är förråd/verkstad). I deras förra hus sov de alla fem i ett rum. Detta är dessutom en liten familj med bara tre barn. Tänk er en familj med tio barn!

Jag har också tänkt på allt extra arbete och kostnader som barn medför. Hur mycket mer vatten som går åt, mat, skolavgifter, kläder och utrymme. Här finns inget barnbidrag, flerbarnstillägg eller bostadsbidrag. Familjeplanering och tillgång till preventivmedel tror jag är  ett sätt att förbättra levnadsstandarden. Nog för att det är underbart med barn, men inte om man inte har tid eller råd med dem. 

När det kommer till inredning så är den minimalistisk i Mabele. Inte för att det är en trend, utan för att man inte har råd med möbler. I allrummet finns ett soffbord, tre låga pallar och trälådor att sitta på. De används även ute. En bänk byggd av fyra lådor där man förvarar diverse grejor. Det är allt. 

När pengarna inte alltid ens räcker till det allra nödvändigaste så kan man inte unna sig lyx som möbler. I takt med att levnadsstandarden höjs tack vare effektivare jordbruk och bättre betalt för varorna så kommer förhoppningsvis barnen i Mabele också kunna sova på madrasser en dag.

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)