Slappardag

Nysopad gårdsplan i soluppgången.

Till och med i Mabele har man ibland en slappardag. Vardagssysslorna måste dock skötas i alla fall. Morgonen började strax efter sex med att sopa gårdsplanen, vilket tar ungefär en halvtimme om man är två som hjälps åt. Florida brukar börja med frukosten så länge och oftast är det vitt bröd med en god tomat och rödlöksröra och ibland även ägg i. Jag har frågat om de äter bröd för att jag är här, men de äter det gärna om de har råd. Till det dricker vi varmt te, vilket jag bara brukar dricka när det är kallt ute.

Representanter från Cotton Association of Zambia var på besök och hade då med sig frallor som gåva, vilket är lyx.

Därefter hämtade vi två omgångar vatten då det var tvättdag idag. Florida tyckte nog att jag mest plaskade runt mina kläder för hon tog över när jag kom till min smutsiga chitenge. Jag kan erkänna att jag handtvättar i stort sett ingenting hemma. Överlever inte plagget fintvättsprogrammet så får det gå hädan.

Florida tvättar.

Därefter förbereddes lunchen och ni vet ju vad man äter på fredagar. Nej, inte tacos utan kyckling. Florida var imponerande snabb på att plocka och ta ur en höna som sedan fick puttra i en gryta över elden. Den blev jättegod trots att man som svensk mest är van vid filé. Jag jag är dock glad att jag fick en bröstbit och inte ett ben.

Därefter låg vi i skuggan och tog det lugnt. Vi målade och tittade i svenska veckotidningar som jag tagit med. Dock var det pinsamt mycket mat i dem och man kan tro att vi inte gör annat än äter i Sverige. Några grannbarn kom förbi och målade en stund. En mycket skön och avkopplande eftermiddag. Sedan var det som vanligt kvällsdusch, kvällsmat och getterna föstes in. Vi avslutade kvällen med ett par omgångar memory med svenska djur som LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) skickat med. Mycket uppskattat och roligt när de lär sig de svenska orden kyckling, gässling, sugga etc.

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)