Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

”Brukar ni äta tre mål mat om dagen? Var snäll och ät hälften.”

Postad 03 Feb, 2016 av Karin

Här en ”lazy” hund. Alltså – slö och orkeslös för att den inte har fått äta.

Matbristen i Malawi är något som är något ständigt överhängande och som hela tiden gör sig påmint. Biata beräknar att hennes skördar efter 2013 har minskat med en tredje del ibland upp till hälften vilket har gjort att familjen har behövt köpa mat i slutet av året istället för att använda sin egenodlade. Alla familjer har dessvärre inte den möjligheten på grund av pengabrist.

Regnen har kommit, men för sent och för lite. Det gör stor skillnad för hur stora skördarna blir.

Regnen har kommit, men för sent och för lite. Det gör stor skillnad för hur stora skördarna blir.

Exemplen på matbristen är många och påtaglig. Alla barn äter långt ifrån den stadiga frukost som vi i Sverige skulle tycka var nödvändig för hårt kroppsarbete och en dag i skolan. Jag ser barn kring marknaden här i byn som plockar upp halväten frukt eller annat ”ätbart” från marken för att försöka stilla hungern. Förstås ofta med följden diaréer och magsjuka. Mödrar försöker dryga ut maten genom att plocka och blanda i roten från växten ”ziklawo” i maten, mest som utfyllnad, inte för näringen. Biata berättar att stölderna av bland annat djur har ökat de senaste åren, familjen Chisi blev själva av med en höna en natt förra året.

I förra veckan läste jag malawiska nyheter. Landets jordbruksminister, den i mina ögon ganska välgödde Allan Chiyembekeza, hade nyligen åkt ut till några byar på landsbygden för att uppmana människorna där att äta mindre, så att maten skulle räcka längre. Översvämningar och torrperioder förra året har lett till hunger i år. Och årets skördar ser inte bättre ut, regnen startade en månad senare än vanligt och grödorna har grott sent. Chiyembekeza gav rådet att man i möjligaste mån skulle anpassa sig efter de nya torrperioderna och istället odla mer cassavarötter, potatis och sötpotatis som kräver mindre vatten. Bönderna protesterade eftersom deras grödor redan hade torkat bort under blomningsstadiet och det fanns ingen tid att så nya grödor i år. World Food Program (FNs livsmedelsprogram) har kommit med oroande rapporter om att 2,8 miljoner malawier riskerar matbrist och hunger det kommande året på grund av klimatpåverkan och att det med största sannolikhet kommer bli ett problem som fortsätter lång tid framåt.

Marknaden. Dessa märkliga himlar.

Marknaden. Dessa märkliga himlar.

Eftersom vissa familjer inte har möjlighet att äta sig mätta på kvällen så har de svårt att orka med arbetet på åkern på dagen, särskilt som de aldrig äter frukost innan. Biata säger att de är ”lazy” men jag tror hon menar att de är slöa och orkeslösa på grund av att de inte har ätit. Gravida kvinnor föder små, undernärda barn och vissa kvinnor är så pass svaga att de inte ens överlever en förlossning, Biata berättar ett par sådana historier för mig när vi pratar om ämnet. Och jag, som försöker ha barnperspektiv, tänker på de allra minsta. Att amning ska fungera och spädbarnet få i sig bröstmjölk av god kvalitet är ju också helt beroende av att mamman får i sig näringsriktig mat. Unga flickor gifts bort tidigare än förut eftersom föräldrarna inte har råd att skaffa mat till en stor familj. Vilket ju, som ni minns, inte är bra eftersom hon då riskerar att bli gravid tidigt och sluta skolan. Allt hänger ihop och just nu så tycks det vara en ond cirkel.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0