Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

Omskakad blev jag.

Postad 06 Feb, 2016 av Karin

Familjen Chisi: Biata, Alfred, Lunia (Annesse), Chaweze, Elias, Lameck och Brian.

Tack familjen Chisi och alla vackra familjer här omkring som jag har fått lära känna med era styrkor och svagheter. Tack för att ni tog emot den här långa, bleka, konstiga kvinna med sina märkliga vanor.

Mina dagar här utanför Salima i Malawi tillsammans med er har berikat mig på ett sätt som jag nog inte kan förstå vidden av ännu. Min yttre resa har varit lång och min inre har haft många dimensioner. Många som jag tror att jag inte har upptäckt ännu och som jag kommer få lära mig hantera när jag kommer hem. Tack för klokhet, skratt, generositet och svåra samtal.

Jag tror att den här resan har nollställt mig, på något sätt. Och jag ska försöka att inte gå tillbaka till precis samma liv som tidigare. Jag har fått uppleva på riktigt och sett med egna ögon varför vi måste se över våra slentrianmässiga konsumtionsvanor, inte ska slänga mat i onödan, cykla hellre än ta bilen och så vidare. För att våra resurser på jorden inte är oändliga, för att allt hänger ihop och för att vårt levnadssätt i industrialiserade länder gör att det regnar för lite, eller för häftigt, i länder som t ex Malawi. Med matbrist som följd. Och att det gör skillnaden mellan våra världar ännu större.

Jag ska försöka leva mer hållbart, uppskatta det lilla och inte hetsa upp mig så mycket, förutom när det gäller orättvisor då förstås. Det har jag aldrig kunnat låta bli. Jag har lärt mig att inte vara så lättkränkt. Det är okej att bli skrattad åt ibland. Och har jag kunnat inspirera någon där hemma att ifrågasätta, bidra till omtanke om andra var de än må vara, eller bara känna tacksamhet för att vi genom livets lotteri fick födas i den rika delen av världen, så är jag väldigt nöjd. Påminn mig gärna om jag själv glömmer.

Jag sa innan resan att jag ville bli omskakad. Och det blev jag.

Zikomo. Tack.

Chitenjes ("kjoltyg") i världens alla färger.

Chitenjes (”kjoltyg”) i världens alla färger.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0