Sms:a
WEEFFECT125
till 72900
så stödjer du
oss med 125 kr

Storstädning med svart sand.

Postad 30 Jan, 2016 av Karin


Tidigare i veckan gick jag tillsammans med Biata och dottern Lunia (även kallad Anness ibland) genom ett bedövande vackert grönt landskap med blånande berg i fjärran och djup molnhimmel. Solen stekte. Vi skulle hämta svart sand i våra hinkar. Biata lät mig, som alltid, ta den minsta. Efter ungefär 30 minuter var vi framme och vi fyllde våra hinkar med sand med hjälp av en hacka och balanserade sedan hinkarna tillbaka hem i hettan.

Morgonen efter var det dags för storstädning, Biata tyckte att huset var för sandigt. Den svarta sanden blandades med grövre sand och vatten till en mjuk konsistens och spreds för hand över alla golv.

Sandsmeten fördelas över golvet för hand…

Efter några minuters torkan skulle smeten jämnas till med en platt sten under hårt tryck. Och torkas igen. Resultatet blev mycket snyggt. Så bonar man golv i Malawi, världens fattigaste land.

…och jämnas till med en sten. (Jag lovar att jag hjälpte till också!)

Men ett sådant här golv blir snabbt sandigt igen och Biatas dröm är att kunna investera i ett betonggolv. Sju påsar cement skulle kosta 40 000 kwasha (ungefär 2500 kronor). ”Då skulle det bli mycket enklare för kvinnorna att städa.”

Färdiga och nytvättade! Våra frukostar tillsammans är en höjdpunkt på dagen.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0