Barn, livets glädje?

Grannbarnen har kommit för att spela fotboll

Visst är barn en källa till glädje! Glädjen när barnen här spelar med fotbollen som jag hade med mig och de kunde lägga undan den hemmagjorda av säckväv som bundits ihop till en boll. De gulliga bebisarna som bärs på ryggen i en chitenge. (Min mormor skulle dock säga stackars barn de blir kokta med tanke på att de ofta är insvepta i en rejäl filt och har mössa på trots värmen.)

Men, när man bortser från allt det rosenröda så är barn källa till mycket ångest. Ångest över att man inte kan ge dem mat så att de kan äta sig mätta. Att man vissa dagar inte kan äta tre mål om dagen eller inte äta överhuvudtaget. Att behöva på barnens frågor om varför de inte kan få mat när de är hungriga. De förstår ju inte. Ångesten när man ser sitt barn drabbas av bristsjukdomar p.g.a. näringsfattig kost. Det är inte mycket protein i maten här och det är begränsad mängd grönsaker man äter varje dag. Shiman som är basfödan mättar, men det är inte mycket näring i majsmjöl och vatten. Tyvärr trivs inte fruktträd i detta området så man kan inte komplettera med det heller.

Ångest över att bli gravid igen. Ibland innan man ens har slutat amma den förra. Här ammar man ofta 1,5-2 år och jag har sett flera som bär två små barn i olika storlekar i chitengen på ryggen. Ytterligare en mun att mätta och ytterligare utgifter när man kanske inte ens kan ge de barnen man redan har allt man skulle önska eller ens att det kan äta sig mätta.
Det är vanligt att ha ca 10 barn här. Jag har förklarat för Florida att vi ses som lite udda då vi har många barn, d.v.s. fyra stycken och jag tror att hon är lika avvikande här som bara har tre. Florida arbetar som volontär på den lokala kliniken och utbildar (unga) mammor i familjeplanering så att de ska kunna ta hand om barnen optimalt och amma färdigt den första innan man blir gravid på nytt och gärna fem år mellan barnen. Hon utbildar dem också i hur man ser till att barnen får i sig den näring de behöver. Undernäring är vanligt och det gäller att utnyttja den mat man har maximalt. Tillgång till preventivmedel är ett sätt att minska fattigdom och ge kvinnor frihet.

Ångesten över att betala skolavgift och köpa skoluniform. Alla har inte råd med det och då kan barnet inte gå i skolan. Ingen skola, ingen utbildning och inget hopp om en bättre framtid. Florida önskar att alla deras barn kan studera vidare och flytta härifrån och få bättre liv, utan hunger och dagligt slit. Det kostar dock mycket pengar för inte nog med att man ska betala terminsavgift och skoluniform, så kan skolorna ligga långt bort så att barnet behöver en cykel eller inackorderas hos någon i närheten av skolan och det kostar ytterligare. Den äldsta flickan i familjen, Mujambo 12 år ska nu byta skola och då kommer hon behöva hyra ett rum i närheten av skolan då den ligger för långt bort. Tack och lov har familjen råd att betala detta, men drabbas man av missväxt eller sjukdom så kan det snabbt ändras.

Byskolan med ca 300 elever och fem lärare

Vad vi i Sverig oftast behöver oro oss över är om barnen ids med att anstränga sig i skolan, att de inte skolkar eller struntar i sina läxor. Det finns dem som kämpar hårt med inlärningssvårigheter och även om extrastödet inte är tillräckligt så finns det ändå där. Vi oroar oss över att barnen äter för mycket fett, socker och rör på sig för lite. Jag kan lova att det inte är något problem här. Dock är jag orolig för att det kommer att bli ett problem när man får det bättre och vill leva som ”alla andra” och dessutom är godis gott, men förhoppningsvis kan västvärlden ge dem stöd och utbildning så att de inte går i samma sockerfälla som vi gjorde.

De flesta barnen har väldigt slitna kläder med hål till vardags, men skoluniformen vårdas med omsorg. Man ser att kläderna ofta är ärvda och kan vara några storlekar förstora. Jag har sett tröjor med superhjältar och disneyprinsessor på, men de vet inte vilka figurerna är för de har varken tillgång till serietidningar eller TV.

Mitt hjärta ömmar för dessa barn som har så liten chans att komma upp sig i världen. Det räcker inte bara att jobba hårt i skolan om inte pengarna eller skolorna finns där för att få möjligheten att utbilda sig. Utbildning är en viktig del i att utrota fattigdom och något av det We Effect satsar på. Inte för barnen, men för föräldrarna så att de kan effektivisera sina jordbruk och öka sina inkomster och därmed ge barnen bättre förutsättningar för utbildning.

Som förälder tror jag att det tuffaste med fattigdom är att se barnen lida och vet att de inte får samma förutsättningar som andra för att utbilda sig och veta att de inte kommer att få ett bättre liv än man själv har.

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)