En hälsning från Mabele

Familjen Sikufa som jag ska bo hos består av mamma Florida, pappa Milner, barnen Milner Junior, Mayambu och Jasline. De bor i byn Mabele, ca 2,5 timmes bilfärd från huvudstaden Lusaka. Det är betydligt mer grönskande kring deras gård än jag hade förväntat mig och vilken skillnad på det gamla och nya bostadshuset!

Familjen Sikufas gård

Florida har även skickat en välkomsthälsning till mig och det är kul att se hur förväntansfulla de är på att jag ska komma. Jag känner mig verkligen varmt välkomnad!

Vad jag inte har tänkt på tidigare är att lika märkligt som det känns för mig att komma till en ny kultur, bo i en familj som jag aldrig har träffat tidigare och inte veta vad jag har att vänta mig, måste det kännas för dem med. Det kommer en människa från ett land som de troligtvis knappt har hört talas om som ska dela deras vardag. Jag hoppas att jag inte kommer göra alltför grova kulturella klaverklamp. Jag kan bjuda på ett gott skratt för att jag i deras ögon beter mig knasigt, men vill inte förolämpa någon av misstag.

Jag funderar på hur jag ska kunna förklara saker som är självklara för mig. Jag får ju se allt på plats, medan de får föreställa sig hur min vardag ser ut. Vi har alla möjliga maskiner som jag idag inte kan föreställa mig en vardag utan; tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare. Jag har till och med en robotdammsugare för att jag ska slippa dammsuga. (Jag kan förövrigt verkligen rekommendera alla att köpa en robotdammsugare. Den och diskmaskinen har räddat fler äktenskap än parterapi!) Det måste vara svårt för dem att förstå hur alla dessa saker som de inte har kan anses som nödvändiga för att klara av vardagen. Hur förklarar man snö för någon som aldrig har sett eller känt på det? Med tanke på att de inte har el så undrar jag om de ens har sett eller smakat på is eller är det en fördom byggd på okunskap? Det återstår att se…

Vårt hus i vinterskrud

I Mabele stödjer We Effect CAZ (Cotton Association of Zambia). De har bl.a. startat upp ett medlemsägt bomullsrenseri och utbildar kvinnorna i ledarskap och hur de kan förädla bomullen, så att de kan tjäna mer pengar och själva få makt över sina pengar. I Zambia utför kvinnorna 70% av arbetet med bomull, men 80% av dem saknar kontroll över sin ekonomi. Genom jämställdhetsarbete förändrar man gamla könsroller till det bättre, vilket hela familjen och samhället tjänar på!

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)