Lisa i Zambia är död

Har du funderat på hur ditt liv hade sett ut om du hade fötts och vuxit upp i Zambia istället för i Sverige? Hade du varit en hårt arbetande bonde, jobbat på kontor i Lusaka eller som jag, redan varit död? Mitt liv hade kunnat sett ut som följande om jag hade fötts i Zambia istället för Sverige:

Vad som hade kunnat vara mitt barndomshem om jag fötts i Zambia.

Jag föddes i en fattig bondefamilj med flera syskon. Vi var alltid med vår mamma och jobbade på åkrarna och hämtade vatten i brunnen en kilometer bort. Det var hårt arbete och vi hade inga leksaker, men det hade inte våra vänner heller så det var inget vi saknade. Vi var som alla andra barn i byn. Vi åt alltid minst ett mål mat om dagen och ofta kunde vi äta frukost, middag och kvällsmat även om portionerna ibland var små. En av mina bröder dog efter att ha blivit allvarligt sjuk efter att ha ätit kyckling som inte var tillräckligt tillagad.

Barn i kyrkan.

Våra föräldrar ville att vi skulle gå i skolan och det gick bra tills jag började åttonde klass. Då fick jag huvudvärk och klarade inte proven eftersom jag inte kunde läsa vad läraren skrev på tavlan. Eftersom jag uppenbarligen inte hade läshuvud, så var det bättre att satsa på mina syskons utbildning och jag fick börja jobba på gården istället. Det var hårt slit från soluppgång till solnedgång, men jag blev duktig på matlagning och jordbruk.

Nymålad lekplats på skolan.

När jag fyllde 17 år träffade jag min blivande man och det var kärlek vid första ögonkastet. Eftersom vi inte hade tillgång till preventivmedel så dröjde det inte 13 år innan vi skaffade barn, utan jag blev gravid väldigt snart. Graviditeten blev dock ingen lycklig upplevelse och kanske hade jag redan dött här om inte min man hade gjort allt som stod i hans makt för att jag skulle överleva. Jag kräktes flera gånger om dagen och fick inte behålla mat eller vatten. Jag orkade inte gå till brunnen och definitivt inte hjälpa till med jordbruket. Våra grannar tyckte att min man skulle ta sig en fru till och inse att jag inte var mycket att ha, men han slet för att se till att jag fick i mig mat och vatten och skötte samtidigt gården så att vi inte skulle behöva svälta. Vår dotter föddes på sjukhuskliniken, men dog efter några timmar då hon hade lunginflammation.

Vår äldsta dotter som föddes med lunginflammation, men överlevde!

Våra grannar tyckte återigen att min man skulle skaffa sig en fru till eftersom jag inte var lämpad som barnaföderska och det skulle vara praktiskt att jag skötte gård och hushåll och fru nummer två skötte barnafödandet. Min man stod dock på sig och skaffade ingen mer fru. Vi lyckades med tiden få tre barn, men sedan fick det räcka för att vi skulle ha råd med att låta dem gå i skolan och för att jag skulle kunna sköta gården. Eftersom skötseln av gården blev försummad när jag var gravid och inte kunde hjälpa till så hade vi mycket lite pengar. Många gånger kunde vi inte äta mer än två gånger per dag. Som tur är tillät vår skola barnen att delta i undervisningen även om man inte hade råd att köpa skoluniform.

Nymålad skola i Mabele.

När jag inte blev gravid mer och barnen blev äldre och kunde hjälpa till på gården så gick det allt bättre för oss och vi kunde äta tre mål mat om dagen och bygga ett större hus. Framtiden såg ljus ut, men en dag började jag få ont i magen efter att vi ätit. Det gick över efter en timme, men det hände allt oftare och jag fick så ont att jag kräktes. En dag gick det inte över och jag blev sängliggande. Smärtorna i magen blev allt värre och jag kunde inte äta. När mina ögon började bli gula tog min man mig till sjukhuskliniken. Läkaren beklagade när han förklarade att min lever var sjuk och att det kanske skulle hjälpa med en operation som de kunde göra i sydafrika. Vi visste dock båda två att vi aldrig skulle ha råd vare sig med en resa till sydafrika eller vad operationen kostade. Jag dog under svåra plågor p.g.a. gallsten omgiven av min familj. Jag hoppades att min man skulle hitta en ny fru som skulle vara snäll mot barnen och att deras liv skulle bli lika fyllt av kärlek, men mindre slitigt och fattigt än mitt. Hade jag haft turen att vara född i Sverige så hade mitt liv räddats av en rutinoperation, även om jag inte hade haft råd att betala för den.

Jag på sjukhuset med akut gallstensanfall som krävde att min gallblåsa opererades bort akut.

Så hur hade ditt liv sett ut om du hade fötts i Zambia? 

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)