Morgonstund har pest i mun!

Jag är ingen morgonmänniska trots att jag går upp 05:20. Sova är en underskattad hobby som man lär sig att uppskatta när man har fyra barn, gård och jobb. Tack och lov så har jag fått förmågan att kunna sova varsomhelst vid behov, så nattflyget kommer inte att bli något problem (möjligtvis för dem runtomkring som inte kan sova när någon snarkar).

Mina dagar börjar med en härlig skogspromenad med våra två hundar. När jag kommer in har min käre man Christer tagit hand om djuren som är ute och väckt barnen. Då är det dags för mig att ta över och börja tjatet om att man ska ha strumpor på sig, borsta håret, packa frukt och läxor. Av någon oförklarlig anledning så kommer dock alltid någon på något den glömt när vi lämnar huset några minuter för sent och stressar iväg till dagis och fritids med standardfrasen: Vi kan inte ha det så här varje morgon!

När barnen är lämnade åker jag till mitt jobb som smådjursveterinär där jag mest tar hand om hundar och katter, men även mindre djur som kaniner och hamstrar. Vi kan erbjuda våra husdjur fantastisk vård i Sverige med bl.a. skiktröntgen, cellgiftsbehandling, strålbehandling och avancerad medicinsk- och kirurgisk behandling. Tyvärr har inte alla människor tillgång till vård som är så bra som vår veterinärvård och det tror jag är en av de saker som kommer bli tufft för mig att förhålla mig till. Jag tycker dock att jag har ett meningsfullt jobb som gör skillnad. Jag tror att vi blir bättre och trevligare människor när vi har husdjur!

Tre av våra barn med våra Klövsjöfår

När jag kommer hem från jobbet så har vi våra fritidsaktiviteter, simning, scouter, ridning, hundkurs, golf m.m. och så ska djuren skötas om. Jag har inga problem med att fylla mina dagar.

Det ska bli skönt att slippa ha ansvar när jag kommer till Florida, utan bara få följa med och hjälpa till så gott jag kan. Jag känner mig väldigt välkommen och tänker att jag som den utflyttade kusinen som kommer på besök. Det ska bli så intressant och ögonöppnande att se hur man klarar en vardag utan allt jag tar förgivet som inte finns när man inte har tillgång till el och vatten. 

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)