Pest eller kolera?

Man måste ju fira när man har fått nytt jobb. Lönen är visserligen usel, 18 kronor om dagen och det är inget flådigt boende på konferenshotell, men löneförmånerna är desto bättre. Att få möta en ny kultur på riktigt och få ta del av en annan familjs vardag. Idag när det regnar, blåser och är nollgradigt, så känna även vädret som en löneförmån. Det finns dock risk för att jag kommer ångra den sista meningen när jag svettas ute på åkern.

Om du någonsin måste välja på pest eller kolera så välj kolera utan tvekan! Undvik om möjligt båda, men du har ganska bra chans att överleva kolera bara du får i dig tillräckligt med vatten och salt. Om du har oturen att inte kunna få någon behandling så tror jag det är mindre plågsamt att ha diarré tills man torkar ut och dör av cirkulationskollaps än att få feber, variga bölder och dö av blodförgiftning. Jag hoppas dock att jag aldrig behöver uppleva någon av sjukdomarna.

När det sker ett kolerautbrott så är den akuta lösningen att vaccinera så många som möjligt för att bromsa smittspridningen och hitta en eventuell källa till smittan. Den långsiktiga lösningen är att förbättra vatten- och avloppssystemen då sjukdomen framförallt sprids med förorenat vatten. För mig är We Effects arbete för värdiga bostäder ett exempel på hur man långsiktigt kan minska risken för sjukdomar.

Nu ska jag för sista gången på nästan en månad krypa ner i min egna säng (egna och egna, min käre man ligger också där och oftast 1-4 barn och minst en hund och om jag ska fortsätta med tips på saker som är bra i hemmet så 2,10-säng en av de bästa investeringarna vi gjort) för imorgon bär det av till Stockholm för de sista förberedelserna innan jag flyger till Zambia. God natt!

Vad är världens
tuffaste jobb?

Vad?

We Effect rekryterar en svensk kvinna som under tre veckor i början av 2019 får åka till Zambia för att jobba sida vid sida med en kvinnlig småskalig bonde och dela hennes vardag.

Varför?

I fattiga länder har kvinnor ofta huvudansvaret för både hem, familj och att odla maten. De arbetar från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och sköter jordbruket med handredskap i stekande sol. Vatten måste bäras långa sträckor och bränsle samlas in så att maten kan lagas över öppen eld. Tvätt och hushållsarbete sköts för hand. Ofta är det svårt att få maten att räcka och ännu svårare att skapa en tryggare framtid. Världens tuffaste jobb uppmärksammar situationen för dessa kvinnor. Syftet är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Foto: Ola Richardsson

Globala målen

Ingen fattigdomIngen hungerJämnstäldhet

We Effects arbete för en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom går hand i hand med de globala mål som har antagits av FN och som världens ledare förbundit sig att uppnå år 2030.

Under perioden 2017-2021 fokuserar We Effect på tre av de globala målen: att avskaffa extrem fattigdom, att avskaffa hunger och att uppnå jämställdhet.

Syftet med Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där vi arbetar för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten till år 2030.

Zambia vs. Sverige

Huvudstad
Lusaka
BNP
Befolkningsmängd
Medellivslängd
Human development index
Human development index(HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder genom en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.
( i världen)